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Waseda Institute for Advanced Study 

FAQs for Researchers Recruitment （Academic Year 2024） 

 

■APPLICATION QUALIFICATIONS 

＜Age＞ 

Q：Are researcher over age 40 eligible to apply? 

A：Yes, there is no age limit, but most previous intakes were in their 20s and 30s. 

＜Research Fields＞ 

Q：Is any research fields acceptable? 

A：Yes, all research fields are acceptable. However, when you fill in the online application form, you 

will be asked to specify the research area (Natural Sciences, Social Sciences, or Humanities) in 

which your research is situated. 

Note: It is not permissible to select more than one area. 

＜Qualifications> 

Q：I’d like to know, before I apply, if my academic background is suitable for WIAS application.  

A：Suitability as a WIAS researcher is assessed based on the documents submitted by the applicant. 

You should decide to apply based on your own assessment.  

 

Q. Application Qualification section b. states: Persons expecting to obtain a doctorate by the time of 

appointment. Note: If you are unable to provide an official letter no later than one month prior to 

the date of appointment, stating that the doctorate will be granted by the time of appointment, 

your appointment will be revoked.”, what kind of document specifically is required as an official 

letter?  

A: Please submit a document signed by your chief examiner, deputy examiner or supervisor, stating 

that your doctoral degree has been awarded after the doctoral degree examination. 

 

Q：What research/education projects is Waseda University engaged in? 

A：Please refer to the section “6. Research Theme” stated in the Recruitment Information for AY2024 

Researchers on our website. 

■REGISTRATION FORM / Application Documents 

All applicants are required to apply through online registration form on WIAS website. Please 

make sure to read this FAQ and “the instructions regarding the Online Registration Form” in advance. 

＜Research Achievement / Number of Academic Presentations＞ 

Q：Can I include the times when I have been a collaborator in a research project, even though I 

personally did not give a presentation at an academic conference? 

A：That may depend on the discipline. Generally, please include only research projects that you have 

http://www.waseda.jp/wias/eng/recruit/pdf/setsumei_e.pdf
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presented yourself. 

 

Q：If I gave a presentation in English at an international conference held in Japan, does that count as 

"domestic" or "abroad"? 

A：If the conference is an international conference, please count it as "abroad". 

＜References＞ 

Q：Do I have to provide the names of two references' names? 

A：Yes, two references are absolutely necessary. 

 

Q：Are references who live outside of Japan acceptable? 

A：Yes, non-Japanese and overseas references are acceptable. 

 

＜Format for application documents＞ 

Q：Is it possible to submit application documents in formats other than specified forms? 

A：No, the specified form contains all the items necessary for the selection and review process. An 

application in an alternative form is not acceptable. 

＜Language＞ 

Q：Do you accept application documents written in a language other than Japanese or English? 

A：No. All application documents must be written in Japanese or English. 

 

＜Application Documents＞ 

Q：Can I add pages to “Curriculum Vitae” in the application documents? 

A：Yes. Please provide the required information by adding columns accordingly. 

 

Q：Can I add pages to “Research Plan” (page 3-9) in the application documents? 

A：Yes, you may add pages, making a total of 9 pages in the Japanese application form, and 10 pages 

in the English application for, excluding the cover and CV pages. 

 

Q: In a Research Plan section 3. “Collaboration Plan”, I am asked to describe “Prospective 

collaboration networks and research collaborators.” Do I need to obtain prior consent from my 

prospective collaborators before naming them? 

A: It is up to the applicant whether or not to communicate proactively with prospective 

collaborators. 

 

Q: On a Research Plan section 4. “Publications, Invited Lectures and Presentations,” can I list 
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unpublished papers under research achievements? 

A: If the papers have been accepted for publication, you can list them as research achievements 

with a note such as “accepted for publication.” 

＜Application Submission＞ 

Q：Can I bring application documents directly to the WIAS office? 

A：No. Only online application is acceptable. 

 

Q：Can I submit my letters of recommendation along with my the application documents? 

A：No. Only application documents may be sent for the first selection stage. 

 

＜Revision of Submitted Information and Documents＞ 

Q：There are mistakes in the information and the documents I submitted. Can I revise them?  

A：Yes, but only during the application period. You can make changes to your registered contents by 

entering ALL of the information again in the application form once again, and providing the PIN 

number that was first registered. However, please remember: registration changes can only be 

made during the application period. After the application deadline has passed, the registered 

contents can no longer be changed, and application documents can no longer be replaced. 

Q：I forgot my PIN number, so I cannot revise submitted information. What should I do? 

A：Since PIN numbers cannot be reissued, you should contact us via the inquiry form on the WIAS 

website and provide your name and application number in your message. 

 

＜Application Deadline＞ 

Q：Can you accept my application after the deadline? 

A：No. Applications submitted after the deadline are unacceptable, without exception. 

 

■SECOND SELECTION STAGE (document screening) 

＜Principal Research Achievements＞ 

Q：Are copies of original papers acceptable as principal research achievements? 

A：Yes, copies are acceptable. If your principal achievements are books, please submit three volumes 

of each book. 

Q：Do submitted papers have to be written in English or Japanese? 

A：No. Papers written in other languages are also acceptable, but you must submit English or 

Japanese abstracts along with them. 

Q：Can I submit doctoral dissertation as principal research achievements? 
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A ：Your doctoral dissertation is acceptable if you consider it to be your principal research 

achievement. 

 

■THIRD SELECTION STAGE (interview) 

＜Language＞ 

Q：Can I have my interview in English? 

A：Yes, you can. However, if you have a high level of proficiency of Japanese language (e.g. if you 

are a native speaker of Japanese language,) you might be asked to use Japanese language in the 

interview. Please confirm in advance with the WIAS office whether you will be able to have your 

interview conducted in English. 

＜Place＞ 

Q：I live overseas. Do I have to go to Japan for my interview? 

A：Generally, yes. The interview will be held at Waseda University in Japan in principle.  

If this poses some difficulty for you, please inquire directly. 

 

■WORKING CONDITIONS 

＜Salary＞ 

Q：How much would my salary be? 

A：Your salary will depend on your position and age. Examples of annual salaries (taxes included) 

are provided below. 

  Assistant Professor (non-tenure-track) 

Age 30 : about 5.0 million JPY per year 

Age 35 : about 6.4 million JPY per year 

Associate Professor (non-tenure-track) 

Age 40 : about 7.8 million JPY per year 

 

＜Allowances＞ 

Q：Do I have to join social insurance schemes, and are there any other allowance for dependents, 

housing or commuting to supplement my basic salary? 

A：You will be enrolled in the Employee’s Pension Insurance, Health Insurance, Workmen’s 

Accident Compensation Insurance, and Employment Insurance. Commuting allowance will be 

paid but there are no allowances for dependents or for housing. 

 

＜Space for Research Work＞ 

Q：Will you provide me with a room for my research work? 

A：Yes. Each researcher is provided with an office room. 
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Q：Is there a laboratory or a space for experimental instruments and devices at WIAS? 

A：No. WIAS does not have its own experimental laboratories. In principle you are expected to rent 

research space on campus using your obtained research funds (such as overhead expenses or 

contract research funds) or to be affiliated with relevant departments or researchers, and to use 

their laboratories on campus, as necessary. The university also has open shared laboratories. For 

more details, please refer to the following website (Japanese only). 

[Waseda University Research Support Center] <http://www.sci.waseda.ac.jp/rsc/> 

 

＜Research Funds＞ 

Q：Does the university provide any research funds? 

A：Yes, each researcher receives an Individual Research Allowance of 212,000 JPY. In addition, 

there are subsidies including a subsidy for copying (3,000 JPY), travel expense subsidies for 

conference (domestic 90,000 JPY; abroad 110,000 JPY), and the Academic Paper Publication 

Subsidy. The university also provides competitive grants such as the Grants for Special Research 

Projects and the Grant Program for Promotion of International Joint Research. (in the case of 

AY2020.) 

＜Research Assistant＞ 

Q：Will I be assigned a research assistant such as a graduate student? 

A：No, research assistants are not assigned. If you do require an assistant, you could hire a research 

assistant with your research expenses in accordance with regulations of the funders or the 

University, if necessary. 

＜Teaching Opportunities＞ 

Q：Am I required to teach classes? 

A：Yes. Teaching experience is considered very important for building an academic career. You will 

be asked to teach classes within the specified limit. 

Q：Can I conduct my classes in a language other than Japanese? 

A：In some cases. There are some faculties and departments where you could teach in English. 

＜Oversea Research Activities＞ 

Q：Will I be allowed to do research in an institute outside Japan? 

A：WIAS should be the researcher’s primary place of work, but it is permissible to conduct research 

abroad, depending on the research conditions, on an as-needed basis. There have been some cases 

where overseas business trips of one to three months were approved. 

＜Tenured Position＞ 

Q：Is there any chance I could be promoted to a tenured position? 

http://www.sci.waseda.ac.jp/rsc/
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A：No. There is no system for appointing researchers to a tenured position. 

 

■OTHERS 

Q：Can I contact you by phone? 

A：No. Please contact us via the online inquiry form the WIAS website. 

Please note that we may not be able to respond to your inquiry promptly, since at times we receive 

many queries. 


