講演/セミナー

Public Lecture : Transforming India-Japan Bilateral Relations and Its Implications for Asian Development

日時: 2012年6月12日(火)  16:30 - 18:30
会場:

Graduate School of Asia-Pacific Studies(GSAPS), Waseda University
Sodai Nishi-Waseda Building (Building #19), 3rd Floor Room 313

*Access  and Campus Map

講演者: Professor H.S. Prabhakar
Jawaharlal Nehru University, India
About the Speaker:
Professor Prabhakar has been teaching at the School of International Studies, J N U, New Delhi since 1985. He holds Masters, M.Phil and Doctoral degrees. Areas of his teaching and research interest are : Political Economy of Japan, Japanese Business Organization and Management, and Government and Politics in Japan. He participated and presented research papers at many Japanese universities (in Honshu, Hokkaido and Shikoku) and in various Indian Universities .
He has extensively published on different aspects covering India-Japan relations, besides many areas of contemporary Japan. He is also a frequent commentator in Indian Media on contemporary Japanese and global affairs.

Chairperson:
Professor Lim Hua Sing, GSAPS
プログラム:

The presentation is set in the background of globalization and East Asian context. In doing so, the fast changing India-Japan bilateral relations will be the focus, both in economic and political aspects. From being two mere distant countries/friends, India and Japan are today partners in development , and the agenda goes beyond bilateral canvas touching East Asian region and the global issues. Hitherto, advance and application of technology besides globalization has played a visible role in favor of high-skilled labor and enhanced levels of income and wealth. Specifics in presentation will be: flow, spread and impact of Japanese ODA, FDI, and level of trade, India’s strong position as resource provider, manufacturing hub (automobiles, electronics), and market. Indian strength in IT, ITES is an additional attraction. Existing and expanding bilateral agreements also facilitate a favorable political environment that enables both India and Japan to play a larger regional and global role in addressing development challenges.

主催:

East Asian Integration Research Unit of WIAPS

後援:

WIAPS and Institute of Chinese Economies, Waseda University