講演/セミナー

The Myth of McDonaldization Globalization and Culture in a Japanese Community 1961-2014

日時: 2014年9月29日(月)  18:00-19:30
会場:

19号館610教室

講演者: Dr. Keith Brown (Professor Emeritus of the University of Pittsburgh)
Dr. Keith Brown is an anthropologist and Professor Emeritus of the University of Pittsburgh. He is a recipient of the Order of the Sacred Treasure, Gold Rays with Neck Ribbon from the Japanese government. Please join us for this talk on his long-term fieldwork in Mizusawa, Japan.
プログラム:

McDonalds opened a store in Mizusawa, a town in Iwate-ken in Tohoku, more than fifteen years ago.  Rather than being a harbinger of the destruction of local culture in this town with a long and distinguished history, McDonalds and other fast food restaurants, some with foreign origins and some with Japanese origins, have provided the natives with more options for their culinary appetites and their quest for enjoyable outings for them and their families and friends.  In contrast to much of the neoliberal literature, arguing that globalization, capitalism, and a decrease in governmental regulations are leading to a homogenized world and a destruction of local culture, Mizusawa gives evidence that local culture, as I first observed it in 1961, continues unabated.  The dehumanizing results of the predicted McDonaldization of Japanese society are not evident to me in 2014.  The McDonaldization of Japanese society, as least given evidence from Mizusawa, is a myth.

This talk is open to the Waseda community and the public.

言語: 英語
主催: