講演/セミナー

Public Lecture : Rising India and Indian Communities in Southeast Asia – Reflections on the research process

日時: 2012年5月18日(金)  16:30 - 18:00
会場:

Graduate School of Asia-Pacific Studies (GSAPS), Waseda University
3rd Floor Room 315

*Access  and Campus Map

講演者: Prof. A. Mani
Ritsumeikan Asia Pacific University, Japan
About the Speaker:
Prof. Mani has earlier worked at the Institute of Southeast Asian Studies (ISEAS) in Singapore, University of Brunei Darussalam and the National University of Singapore. His wide-ranging research includes migration, education and ethnicity in Southeast Asia. Prof. Mani had the opportunity to edit about four volumes in the last six years about India’s relations and Indian communities in East Asia. Some of the major publications are Indian Communities in Southeast Asia (1993); Campaigning for a Gracious Society in Brunei Darussalam (1992); Determinants of Educational Aspiration Among Indonesian Youth (1984), etc.

Chairperson:
Professor Lim Hua Sing, GSAPS
プログラム:

The lecture will start by examining the theoretical construct of Anthony Reid’s ‘essential outsiders’, which illustrates the historical linkage between Eastern India and Southern China that included Southeast Asia to raise questions that remain unanswered in Reid`s framework. Then, twentieth century evolution of Indian communities in Southeast Asia will be discussed. The third section of the lecture will examine the role that India has begun to play with its ‘Look East Policy’ by working closer with ASEAN as a regional grouping as well as with individual states of Southeast Asia. The lecture will elaborate whether the tilt of India closer to Southeast Asia, diplomatically as well as economically, has any implications for long settled communities of Indian origins in Southeast Asia.

主催:

Waseda University East Asian Integration Research Unit of WIAPS

後援:

WIAPS, Waseda University
Institute of Chinese Economies(WICE), Waseda University