講演/セミナー

Public Lecture : Bond Crises in America and in the EU and its Impact on Japan and China

日時: 2012年5月29日(火)  16:30 - 18:00
会場:

Graduate School of Asia-Pacific Studies, Waseda University
Sodai Nishi-Waseda Building (Building # 19), 3rd Floor Room 313

*Access  and Campus Map

講演者: Professor Lim Hua Sing, Graduate School of Asia-Pacific Studies (GSAPS)
About the Speaker:
Prof. Lim was born in Malaysia, received BA and MA from Hitotsubashi University and Ph D from London University. He has earlier worked at the Institute of Southeast Asian Studies in Singapore, the National University of Singapore and Chukyo University in Nagoya. Prof. Lim is now teaching at GSAPS and WIAPS. He has published extensively in the fields of Japanese economics, Japan-Asian as well as China-Asian economic relations, and Asian and East Asian economic integration, which are his special interests. Recently, he has also paid attention to the economic development in China, and ethnic Chinese economies in Asia. His recent publications include “Japan and China in East Asian Integration” ,“ The Road to China’s Economic Development” and “Asia Giants in the Face of the Global Economic Crisis” , and others.
プログラム:

The lecture is aimed at analyzing the current bond crises erupting in the USA and in the EU, and its direct and unavoidable impact on the economies of Japan and China. The excessive issuance of national bonds in the USA has eventually created the bond crisis in the country and quickly spread to the EU and has created a domino effect among the EU countries. Japan’s and China’s investment in bonds in the Western nations has been risky and the drop in value of these bonds has affected Japan and China badly. The Japanese economy is now hollowing-out and its economy has remained gloomy and stagnated. On the other hand, the drastic Renminbi appreciation will rectify international trade deficits against the Western nations, and reduce China accumulating trade surpluses which shifts the balance of power.

主催:

East Asian Integration Research Unit of WIAPS

後援:

WIAPS and Waseda Institute of Chinese Economies (WICE)