佐々木 俊介(SASAKI, Shunsuke)

■学位:博士(農学、東京大学)
■経歴・略歴:
 日本学術振興会 特別研究員PD(2015-2018)
 人と防災未来センター 研究員(2018-2019)
■研究テーマ:廃棄物最終処分場スラム街の生活誌
         後発発展途上国における大気モニタリング体制の構築
                          町村における縮災

■主な研究業績・受賞:
 【主な研究業績】
Shunsuke Sasaki and Tetsuya Araki. 2013. Employer-employee and buyer-seller relationships among waste pickers at final disposal site in informal recycling: The case of Bantar Gebang in Indonesia. Habitat International, 40, pp.51-57.
Shunsuke Sasaki and Tetsuya Araki. 2014. Estimating the possible range of recycling rates achieved by dump waste pickers: The case of Bantar Gebang in Indonesia, Waste Management & Research, 32, pp.474-481.
Shunsuke Sasaki, Tetsuya Araki, Armansyah H. Tambunanb, and Heru Prasadjaca. 2014. Household income, living and working conditions of dumpsite waste pickers in Bantar Gebang: toward integrated waste management in Indonesia, Resources, Conservation & Recycling, 89, pp.11-21.
Shunsuke Sasaki, Kohei Watanabe, Niluh Widyaningsih, and Tetsuya Araki. 2019. Collecting and dealing of recyclables in a final disposal site and surrounding slum residence: The case of Bantar Gebang, Indonesia. Journal of Material Cycle and Waste Management, 21, pp.375-393.

【主な受賞】
昭和池田財団 第28回昭和池田賞(最優秀賞)
人間・環境学会、第19回大会 口頭発表賞
廃棄物循環資源学会 第27回廃棄物資源循環学会研究発表会 ポスター発表賞